Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zaterdag 27 september 2008

Koffie van beton

De open haard wordt in z'n geheel in beton gestort, waarbij de tint wrodt bepaald door kleurtoevoegingen aan het beton. De vloer wordt donker, gevlinderd beton, dus voor de open haard hadden we een paar tinten lichter bedacht. De aannemer heeft wat proeven gedaan, en wat monsters genomen om feedback van ons te krijgen op de kleur. Dus gisteren kregen we een paar monsters in de vorm van een plastic koffiebekertje:

Het linker monster is naturel beton, en de twee andere zijn door toevoeging van een kleurstof een stuk donkerder gemaakt. Het is volgens ons wat aan de lichte kant, maar later kan het beton nog een tint donkerder gemaakt worden, dus hebben we het groene licht maar gegeven.

Inmiddels is de bekisting voor de open haard gereed, zodat maandag het beton erin gestort kan worden. De bekisting is van ruw hout gemaakt, zodat het beton niet glad wordt, maar enigszins de houtstructuur overneemt en een wat 'grofstoffelijke' uitstraling krijgt. De bekisting is trouwens een hele constructie geworden, zoals blijkt uit de onderstaande foto:

Uiteraard zijn we erg benieuwd hoe onze open haard er uiteindelijk uit komt te zien!

dinsdag 23 september 2008

Voorgespannen

Terwijl wij in de bouwkeet met de diverse onderaannemers in conclaaf waren over van alles en nog wat, werd vlak naast ons de eerste verdiepingsvloer op de Liskeshoeve gelegd met behulp van een gigantische bouwkraan:

De platen beton zijn voorgespannen door de bewapening onder trekkracht in het beton te plaatsen, waardoor het beton een veel hogere belasting kan dragen. Hoe werkt dit? Als een betonplaat op twee steunpunten wordt opgelegd, wordt de balk uiteraard op buiging belast. Bovenaan treedt drukbelasting op, en onderaan trekbelasting. Door nu een voorspankracht aan te brengen middels de bewapening, staat de betonplaat van zichzelf een beetje bol. Dit veroorzaakt een verhoogde drukspanning, die de trekspanning aan de onderkant van de betonplaat elimineert. Wordt de betonplaat nu op buiging belast, dan wordt de gehele betonmassa betrokken bij de krachtoverdracht: de betonvloer is vele malen sterker geworden.

Op bovenstaande foto liggen de betonnen platen al over de keuken en bijkeuken. De betonplaten voor het overgebleven deel van de woonkamer worden pas aangebracht als de open haard klaar is. Want dit is niet alleen een rookkanaal, maar ook een dragende constructie voor de 'zwevende' vloer boven de woonkamer. Zoals op de foto is te zien, is vandaag ook het grootste deel van de bekisting voor de open haard aangebracht, zodat later deze week het beton kan worden gestort.

Het is maar goed dat Marianne en ik toch ook wel behoorlijk 'voorgespannen' zijn, zodat we niet door onze hoeven zakken door alle spannende bouwactiviteiten, stapels bouwtekeningen, complexe offertes en monstervergaderingen....

vrijdag 19 september 2008

Weg met al die de afstandsbedieningen!

Er komt behoorlijk wat geavanceerde techniek in de Liskeshoeve. Hopelijk gaat dat ons straks een hoop gemak en comfort opleveren, alleen is natuurlijk wel de vraag hoe je al die techniek zo eenvoudig mogelijk gaat bedienen. Want als er iets is wat we niet willen, is het wel zo'n batterij afstandsbedieningen die overal in de kamer rondslingeren. Nog regelmaatig overkomt het me dat ik met de afstandsbediening voor de schotelontvanger of de videorecorder richting TV sta te bliepen als ik naar een ander kanaal wil, en ik geloof dat er wel drie afstandsbedieningen zijn waarmee ik op één of andere manier het geluid harder en zachter kan zetten. Dus dat gaan we in de nieuwe Liskeshoeve rigoreus anders doen: één afstandsbediening voor alles.


Dit gaan we realiseren met behulp van de hierboven afgebeelde universele afstandsbediening van T3-V van RTI (Remote Technologies Inc.). Deze bedient een z.g. remote control processor, die ergens uit het zicht, centraal in het huis staat opgegesteld. Dit apparaat is in staat om op commando van de afstandsbediening (en gelukkig ook nog m.b.v. schakelaars op de wand) allerlei apparatuur integraal aan te sturen - niet alleen alle audio/video apparatuur, maar ook zaken zoals het licht en de verwarming. Als ik lees wat er straks allemaal mogelijk is, dan duizelt het me soms - het scheelt niet veel of ik kan straks met de afstandsbediening mezelf een lekker koud biertje laten inschenken...

donderdag 18 september 2008

De verdiepingsvloer komt eraan

De muurtjes van de begane grond zijn klaar, dus de verdiepingsvloer kan erop. Met uitzondering van een stuk van de woonkamer worden dinsdag a.s. de betonnen platen erop gelegd. De open haard is tevens een dragende constructie, dus als die is gestort dan kan ook het ontbrekende stuk plafond in de woonkamer worden aangebracht. Mijn toekomstig kantoor is het eerst aan de beurt, en de ondersteuning is daar vandaag neergezet:

Ook de sleuframen zijn in ruwe vorm klaar. Aan de bovenkant van elk raam is een dragende stalen balk aangebracht, die vervolgens in beton is ingegoten. Op de foto zie je duidelijk de bekisting van deze constructie:

Het geheel begint al aardig vorm te krijgen, en de afmetingen van de diverse ruimtes wordt nu langzamerhand duidelijk. Hierbij een inkijkje in de toekomstige woonkamer:

Wat een prachtige nazomerdag trouwens. Ik heb in het heerlijke middagzonnetje een beetje mijmerend rondgelopen door en rond het huis in wording. Ik zag me al lekker zitten op de patio, samen met mijn geliefde met een glas rosé en een ijsklontje genietend van de ondergaande zon....


maandag 1 september 2008

Een steentje bijdragen

Het werk aan de Liskeshoeve heeft een maandje stilgelegen vanwege de bouwvakantie, maar nu wordt er met volle kracht gewerkt aan de benedenverdieping. Dus de hoogste tijd voor een update!

Op bovenstaande foto een voorproefje van de entree. Links eerst de toegang naar de bijkeuken, daarna naar de keuken. Ter hoogte van de stellage met stenen komt de toegang naar de woonkamer, en daarvoor in het midden komt de meterkast en een toilet. Rechts komt de toegang tot de tuinkamer.

Ook de bedrijfsruimte van ImprovemenT (oftewel mijn kantoor) begint vorm te krijgen. Wat krijg ik straks een fantastische werkruimte! Hierbij een kijkje vanaf het middenterras, met zicht op de schuifpui die ik 's zomers tijdens het harde werken lekker helemaal open kan zetten....

Hierboven nogmaals mijn kantoor, maar dan vanaf de straatkant. Dus op deze foto zie je achtereenvolgens de ingang, daarachter het kantoor, dan de schuifpui naar het middenterras,dan de schuifpui naar de woonkamer, de woonkamer en helemaal in de verte (...) het terras op de kopse kant.

Op deze foto een impressie van het stuk van de woonkamer vóór de keuken, met vooraan het gedeelte waar de eettafel komt te staan. Hier krijg je ook al een beetje een indruk van de afmeting van de glazen pui, die ruim 9 meter hoger in de nok zal gaan eindigen! In de werkvloer zie je ook de uitsparingen waar de constructie voor de glazen pui op komt te rusten. Hiertussen komt een dubbele schuifpui naar het terras. Op de achtergrond zijn de fundamenten voor het bijgebouw zichtbaar.

Ten slotte een overzicht van het woongedeelte, met in het midden weer de entree. Op de achtergrond is trouwens de nieuwe boerderij van buurman Truyen zichtbaar - binnenkort zullen de pannen er wel opkomen...

Mag 't licht aan?

Verlichting is een vak apart. Zeker de verlichting van een bjzonder huis als de Liskeshoeve vraagt om een professioneel advies van een 'lichtarchitect'. Jolanda Tielens van Licht Aan heeft inmiddels een schetsontwerp gemaakt voor de verlichting in, van en rond de boerderij.

Een bijzonder kenmerk van de Liskeshoeve zijn de 'inhammen' met raamvlakken die een hoek maken van 135 graden op de 1e verdieping. Dit heeft in de avond bijzondere spiegelingen tot gevolg afhankelijk van de verlichting. Ook voor de ruimtes op de eerste verdieping heeft dit bijzondere effecten: niet alleen wordt de kamer zelf gespiegeld in het glas, maar ook het plafond. In het verlichtingsconcept worden de gevels niet verlicht, alleen de inhammen. De donkere pannen en het riet blijven in de avond helemaal donker, waardoor er een contrast ontstaat met de inhammen waar wel licht 'uit komt'.

In de architectuur komt het idee van een 'huis in het huis' diverse keren terug. Vooral in de huiskamer, met de 'zwevende' eerste verdieping is dat concept expliciet uitgewerkt.
In het verlichtingsconcept worden onderdelen van de boerderij zodanig aangestraald, dat dit idee van het 'huis in het huis' nog wordt versterkt.

Overdag zal de houten gevel spiegelen in de glazen puien. In de avond gebeurt hetzelfde als de verlichting binnen uit is en de gevel wordt verlicht:

Als in de avond de binnengevel wordt verlicht samen met de houten buitengevel, dan wordt de 'grote' vorm van de boerderij zichtbaar:

Ik heb nog niet eerder stil gestaan bij de impact van de overhellende glasgevels op de lichtreflectie. Dit werpt letterlijk een ander licht op de bijzondere architectuur van de Liskeshoeve!