Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

maandag 16 november 2009

Laatste loodjes...

De laatste loodjes wegen echt het zwaarst. Met de vloeren gaat het nu gelukkig de goede kant op, maar nu is er weer iets mis met de groene glaswand rond de pantry in het kantoor op de begane grond. Het melkgroene glas bestaat uit twee lagen gehard glas met daar tussenin een folie. Vandaag werden de glazen deuren erin geplaatst, en nu werden opeens grote onderlinge kleurverschillen zichtbaar:

In eerste instantie leek het erop dat sommige onderdelen van de glaswand verkeerd om waren gemonteerd, maar uit nader onderzoek bleek dat de leverancier van het speciale glas mogelijk een fout heeft gemaakt. In ieder geval moet het glas er weer uit, en het zal wel even duren voordat de fout is hersteld - met de nodige gevolgen voor onze planning....

vrijdag 13 november 2009

Topkant

De ruimte rond het hoofdgebouw is letterlijk volledig op de schop gegaan. Om het gazon en de ruimtes met split mooi en strak op te sluiten, maken we gebruik van verzinkt topkant. We werken dus niet met houten schotjes, pallisadepalen, oude klinkers of zware betonbanden, maar met een stalen kantopsluiting met een omgezette bovenkant.





Hiermee krijgen we strakke lijnen in de tuin, en ook de ingroei van onkruiden en het weglopen van het split wordt door het topkant voorkomen. En we hoeven nooit meer kanten te steken!

Pigmenteren

Eerder deze week zijn de vloeren nauwkeurig geschuurd, en na een flinke schoonmaakbeurt (ik heb de blaren nog in de handen), was de betonvloer klaar voor het impregneermiddel vermengd met antractietkleurig pigment. Onze huisschilder Smeets heeft vandaag het beton verdichtings en kleuringsmiddel aangebracht, waarbij het de kunst was om strepen door de roller zoveel mogelijk te voorkomen.

Het resultaat van deze behandeling is zeer bemoedigend, de vloeren zien er veel egaler uit, zonder dat de specifieke betonlook verloren is gegaan:



De vloeren op de begane grond zijn suboptimaal, maar dat was ook de slechtste vloer van het hele huis. De vlinderaars zijn hier onzorgvuldig met de vloer omgegaan, en waarschijnlijk heeft de vloer ook te lijden gehad onder het wekenlang in en uitlopen zonder afdoende bescherming. Morgen bekijken we of het zinvol is om de begane grond nog een tweede behandeling te geven.

In ieder geval geeft dit resultaat de burger weer moed - en dat op vrijdag de 13e...

maandag 9 november 2009

Even een glaswandje plaatsen...

De afgelopen tijd heb ik diverse malen de vraag gekregen hoe dat nou zit met de toilet en de douche op het kantoor op de begane grond. Want tot vandaag stonden deze voorzieningen open en bloot in de ruimte, en dat riep nogal wat vragen op. Vaak maakte ik me er met een grapje vanaf, maar nu is er dan eindelijk duidelijkheid gekomen in de vormgeving van dit onderdeel.

De pantry op de begane grond wordt omgeven door groen gekleurd melkglas. Het had nogal wat voeten in de aarde om de grote stukken gehard glas op z'n plaats te krijgen. Glaszetter Buys was dan ook met zo'n 5 man op komen draven om de precaire klus te klaren.

Natuurlijk stond de trap danig in de weg, zakte het plafond door, liep de sponning in het plafond niet recht, was de vloer niet vlak - maar na een paar uur zorgvuldig navigeren stonden de wanden dan toch op hun plek.

zondag 8 november 2009

Er gloort hoop....

Nauwelijks van de schrik bekomen van de problemen met de gevlinderde vloeren, ben ik op zoek gegaan naar een oplossing. Ik had zelf al meteen geopperd om donkergrijze kleurstof toe te voegen aan het impregneermiddel, maar onze schilder was daar in eerste instantie niet zo voor te porren. Hij was bang voor donkere strepen op de vloer, daar waar de banen van de roller elkaar overlappen. Toch bleek uit nader onderzoek, dat het niet ongebruikelijk is om beton op die manier een kleur te geven.

We hebben in het bijgebouw eerst een proefstuk opgezet - links een stuk met een 2e laag impregneermiddel, rechts impregneermiddel met pigment, en onderaan is een strook met 1 laag impregneermideel zichtbaar.


En hieronder een ander stuk voorzien van het impregneermiddel vermengd met zwarte pigment:


Ik slaakte een zucht van verlichting: de toevoeging van de kleurstof blijkt dus het ei van Columbus, en zal onze vloeren ongetwijfeld een flink stuk doen opknappen.
Alle vloeren moeten nog wel een keer worden geschuurd, en dan afwerken met impregneermiddel gemengd met antraciet pigment. Dus als alles meezit, kan dat de komende week gebeuren, zodat we nog net op tijd kunnen verhuizen...

donderdag 5 november 2009

Rampenscenario

De gevreesde Murphy heeft weer toegeslagen: vlak voor de verhuizing is het behoorlijk mis gegaan met de gevlinderde betonnen vloeren. En niet één vloer, nee: alle vloeren in het hoofdgebouw en bijgebouw van de Liskeshoeve.

Gisteren zijn de vloeren met een speciaal daarvoor ontwikkeld impregneermiddel Moxilon behandeld, nadat de vloeren eerder waren gereinigd en geschuurd door een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf. Ik leefde tot vandaag in de veronderstelling dat door het aanbrengen van het impregneerdmiddel de vloer in z'n geheel een wat egaler en donkerder uiterlijk zou krijgen - maar niets is minder waar!

Vanmorgen inspecteerde ik de vloeren, en tot m'n grote schrik bleek het resultaat rampzalig: overal lichte vlekken en glanzende plekken. Bovendien bleken allerlei onrechtmatigheden, die me daarvoor niet waren opgevallen, nu onbarmhartig zichtbaar geworden. Op diverse plaatsen zie je voetstappen in het beton, kringen door inwerking van de curing, lichte en donkere banen door het afdekfolie:








Er zijn zelfs afdrukken van de vlindermachine en bandensporen van machines zichtbaar geworden:




Het was dus letterlijk om te huilen - en dat heb ik ook gedaan. We zitten in een strak schema wat betreft de verhuizing, ik heb zelf hard meegewerkt om alles op tijd klaar te krijgen - en dan krijg je zoiets.

Het kost even moeite, maar ik ga gewoon door met ademhalen, en hopelijk kan er op redelijke termijn een oplossing worden gevonden. Ik denk dat er niks anders opzit dan pigment toe te voegen aan het impregneermiddel, zodat het geheel toch een redelijk egaal uiterlijk krijgt....

woensdag 4 november 2009

Metamorfose

Vandaag is gestart met de tuinaanleg fase 2. Al vanaf de vroege ochtend was het een drukte van belang op de Liskeshoeve. Met diverse grondwerk-machines werd het hele terrein rond de woning duchtig op de schop genomen.




Het terrein tussen de hoeve en de peeltuin was binnen een paar uur behoorlijk veranderd. Helaas moesten we afscheid nemen van de oude fruitbomen, en ook de oude beukenhaag is verwijderd.


Terwijl de schilders binnen bezig zijn met het impregneren van de gevlinderde betonnen vloeren, schiet ook het leggen van de schellevis staptegels tussen de terrassen en rond het bijgebouw schiet al flink op:






Over een paar dagen zal het er rond de Liskeshoeve heel anders uitzien!