Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

dinsdag 23 september 2008

Voorgespannen

Terwijl wij in de bouwkeet met de diverse onderaannemers in conclaaf waren over van alles en nog wat, werd vlak naast ons de eerste verdiepingsvloer op de Liskeshoeve gelegd met behulp van een gigantische bouwkraan:

De platen beton zijn voorgespannen door de bewapening onder trekkracht in het beton te plaatsen, waardoor het beton een veel hogere belasting kan dragen. Hoe werkt dit? Als een betonplaat op twee steunpunten wordt opgelegd, wordt de balk uiteraard op buiging belast. Bovenaan treedt drukbelasting op, en onderaan trekbelasting. Door nu een voorspankracht aan te brengen middels de bewapening, staat de betonplaat van zichzelf een beetje bol. Dit veroorzaakt een verhoogde drukspanning, die de trekspanning aan de onderkant van de betonplaat elimineert. Wordt de betonplaat nu op buiging belast, dan wordt de gehele betonmassa betrokken bij de krachtoverdracht: de betonvloer is vele malen sterker geworden.

Op bovenstaande foto liggen de betonnen platen al over de keuken en bijkeuken. De betonplaten voor het overgebleven deel van de woonkamer worden pas aangebracht als de open haard klaar is. Want dit is niet alleen een rookkanaal, maar ook een dragende constructie voor de 'zwevende' vloer boven de woonkamer. Zoals op de foto is te zien, is vandaag ook het grootste deel van de bekisting voor de open haard aangebracht, zodat later deze week het beton kan worden gestort.

Het is maar goed dat Marianne en ik toch ook wel behoorlijk 'voorgespannen' zijn, zodat we niet door onze hoeven zakken door alle spannende bouwactiviteiten, stapels bouwtekeningen, complexe offertes en monstervergaderingen....

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina