Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

maandag 1 september 2008

Mag 't licht aan?

Verlichting is een vak apart. Zeker de verlichting van een bjzonder huis als de Liskeshoeve vraagt om een professioneel advies van een 'lichtarchitect'. Jolanda Tielens van Licht Aan heeft inmiddels een schetsontwerp gemaakt voor de verlichting in, van en rond de boerderij.

Een bijzonder kenmerk van de Liskeshoeve zijn de 'inhammen' met raamvlakken die een hoek maken van 135 graden op de 1e verdieping. Dit heeft in de avond bijzondere spiegelingen tot gevolg afhankelijk van de verlichting. Ook voor de ruimtes op de eerste verdieping heeft dit bijzondere effecten: niet alleen wordt de kamer zelf gespiegeld in het glas, maar ook het plafond. In het verlichtingsconcept worden de gevels niet verlicht, alleen de inhammen. De donkere pannen en het riet blijven in de avond helemaal donker, waardoor er een contrast ontstaat met de inhammen waar wel licht 'uit komt'.

In de architectuur komt het idee van een 'huis in het huis' diverse keren terug. Vooral in de huiskamer, met de 'zwevende' eerste verdieping is dat concept expliciet uitgewerkt.
In het verlichtingsconcept worden onderdelen van de boerderij zodanig aangestraald, dat dit idee van het 'huis in het huis' nog wordt versterkt.

Overdag zal de houten gevel spiegelen in de glazen puien. In de avond gebeurt hetzelfde als de verlichting binnen uit is en de gevel wordt verlicht:

Als in de avond de binnengevel wordt verlicht samen met de houten buitengevel, dan wordt de 'grote' vorm van de boerderij zichtbaar:

Ik heb nog niet eerder stil gestaan bij de impact van de overhellende glasgevels op de lichtreflectie. Dit werpt letterlijk een ander licht op de bijzondere architectuur van de Liskeshoeve!

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina