Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

woensdag 25 juni 2008

Situering van de gebouwen

Aan de vooravond van de bouw dient uiteraard de exacte positie van de gebouwen op het terrein te worden vastgesteld en aangegeven. De locatie van de gebouwen dient aan bepaalde gemeentelijke richtlijnen te voldoen, en ook vanuit architectureel oogpunt is een juiste situering van hoofdgebouw en bijgebouw natuurlijk essentieƫl.


Dus gisteren is in aanwezigheid van de architecten de uiteindelijke positie van de opstallen vastgesteld. Hiertoe kwam de aannemer met een revolutionair landmeetsysteem opdraven: de Leica Smart Station met ingebouwde GPS.

Hoe ging dit in z'n werk? De digitale plattegrond van het terrein met de beoogde positie van de gebouwen was al ingevoerd in het systeem. Het SmartStation werd op een willekeurig plek op het terrein opgesteld, waarn de GPS nauwkeurig de positie van het basisstation bepaalde. Hierdoor kon het station verder functioneren als referentiepunt voor de coordinaten van de gebouwen. Vervolgens liep een medewerker met een stok met een antenne erop over het terrein.

Je zag dat de SmartStation uit zichzelf meedraaide om steeds een kaarsrechte verbinding met de antenne te houden om met behulp van een laser de exacte afstand van de stok tot het basisstation te kunnen meten. Na het instellen van de apparatuur was het uitzetten van de hoekpunten van de gebouwen op het terrein snel voor elkaar.

Mede gezien de positie van de bomen ten opzichte van het bijgebouw, werd besloten om de hele boel een metertje op te schuiven, en toen konden de defintieve paaltjes in de grond.

Nog een kwastje oranje verf om te voorkomen dat ze over 't hoofd worden gezien en worden omgeploegd - laat nu de bouw maar beginnen!

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina