Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

woensdag 7 mei 2008

Zoektocht naar de 'Liskes'

Gisteren toen ik stond te kijken naar de sloopwerkzaamheden, heb ik kennis gemaakt met onze toekomstige overbuurman van de boerderij 'Smeed Hoof'. Ik vroeg naar de herkomst van deze naam, en de boerderwij uit 1914 heeft zijn naam te danken aan de inmiddels verdwenen smederij die vroeger achter de boerderij lag. Toen kwam het gesprek op de herkomst van naam van onze boerderij, en hij wist me te vertellen dat Liskes de bijnaam was van de familie Creemers uit Schoor ("Liskes Harrie"). Dus hieraan heeft de Liskeshoeve z'n naam te danken.

Natuurlijk wel opmerkelijk dat een straatnaam is vernoemd naar een bijnaam van omwonenden. Je zou het eerder andersom verwachten. Eerst heette de Liskesweg gewoon 'Schoor', en toen werd het Liskeshoek. Maar hierdoor onstond verwarring met de Liesjeshoek in Leveroy, en werd de naam op initiatief van buurman Truyen uiteindelijk veranderd in Liskesweg.

Met deze informatie zijn we dus weer een flink stuk verder met de naspeuringen naar de herkomst van de naam van de Liskeshoeve. Maar vasthoudend als ik ben: Waar komt die bijnaam 'Liskes' nu vandaan? In deze streek komt de meisjesnaam 'Liske' wel vaker voor, dus ik heb zelf het vermoeden dat het daarmee te maken heeft.

1 reacties:

Op 7 mei 2008 22:31 , Anonymous Anoniem zei...

Vandaag nog even wezen kijken naar de sloopwerkzaamheden.
Het gaat nu wel erg snel.
De voorgeven was al grotendeels gesloopt.
Ik hoop dat de gevelsteen met het jaartal 1917 niet met het puin wordt weggereden. Zou (vind ik)op de een of andere plek een "plaatsje" moeten krijgen.

 

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina