Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zaterdag 12 april 2008

Inmeting

Met al die aandacht voor het hoofdgebouw zou je vergeten dat de Liskeshoeve op een perceel staat dat opnieuw moet worden ingericht. Deze 'groene ruimte' moet uiteraard in verhouding staan met het gebouw, en derhalve hebben we een landschapsarchitect ingeschakeld die in overleg met onze architecten een plan gaat maken voor de tuin.
Een tuinontwerp begint met een nauwkeurige inmeting van het bestaande terrein, met alles wat er nu op te vinden is. Het resultaat van de landmeting is een plaatje met alle hoogtes, en de exacte positie van alle objecten, met name uiteraard bebouwing en bomen:


Het belangrijkste instrument van de landmeter is the theodoliet, een precisie-instrument voor het meten van horizontale en verticale hoeken met grote nauwkeurigheid. De eerste landmeters werden zo'n 130 jaar geleden aangesteld, en die maakten gebruik van prachtige instrumenten, zoals deze antieke theodoliet. In essentie is dit optisch-mechanische toestel niet meer dan een kijker die draait om een verticale en een horizontale as. Met behulp van de ingebouwde waterpas wordt het toestel waterpas gezet. Op de beide assen zit een systeem dat toelaat de waarde van de hoek af te lezen, en bij oudere toestellen gebeurde dat met een ringvormige glasplaat waarin een verdeling is aangebracht en waarop met behulp van een index en afleesinrichting de waarde wordt gelezen.

Tegenwoordig gebruikt de landmeter geavanceerde digitale apparatuur, zoals de tachymeter: een combinatie van een theodoliet, hoogtemeter en afstandsmeter. Voor het meten van afstanden wordt gebruik gemaakt van infrarood licht. De X, Y, en Z-coördinaten worden door het meetstation zelf berekend - scheelt weer een hoop rekenwerk, en het inmeten van een perceel zoals dat van de Liskeshoeve is in een paar uur gepiept!

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina