Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

vrijdag 28 maart 2008

Onder de pannen

De nieuwe Liskeshoeve krijgt een kap met dakpannen, gedeeltelijk bedekt met riet. De architecten opteren voor de keramische Tuile Du Nord als dakpan. Wij gaan zelf voor de naturel uitvoering, want een glanzend dak met verglaasde pannen lijkt ons niks. Dit beperkt ons wel tot twee kleuren: natuurrood en blauw gesmoord:
De rode pan is wel heel erg 'rood', vooral als ze nog nieuw zijn - later worden ze wat minder dominant doordat ze gepatineerd worden door het weer. De donkerblauwe pan is wat gedistingeerder, en contrasteert wellicht ook beter met het riet. Maar aangezien de pannen doorlopen op de zijgevels middels een knikpan, is het wel een groot (en misschien wat somber) donker oppervlak. Kan je natuurlijk weer wat opleuken door een fleurige beplanting, dat wel.

En voorts nog een klein, maar niet onbelangrijk detail: de blauwe pan is 30% duurder dan de rode pan. Dit komt door de extra bewerking: de onbewerkte natuurrode pan wordt nogmaals in de oven gezet, waardoor alle zuurstof uit de pan wordt onttrokken. Dit resulteert in de diep-blauwe kleur. Maar dit geeft op de hoeveelheid die wij nodig hebben, zo'n 4000 stuks, toch een behoorlijke meerprijs voor de blauwe pan. Niet voor niets luidt het gezegde: "we zitten onder de pannen"...

Dus een lastige keuze: rood of blauw? Doet me opeens denken aan mijn lievelingsfilm 'The Matrix', waar Neo voor de moeilijke keuze staat om de rode of de blauwe pil te nemen.

Als Morpheus onze architect was, dan zou hij waarschijnlijk zeggen: "You take the red tile and the story ends. You wake in your bed and believe whatever you want to believe. You take the blue tile and you stay in Wonderland and I show you how deep the rabbit-hole goes. Remember: all I am offering is the truth, nothing more".

Maurits soufleert: "De gesmoorde pan geeft een rustig, terughoudend beeld, en zorgt ook voor een gedistingeerde combinatie met het riet". Mmmm - zullen we dan toch maar voor de antractiet-kleurige dakpan gaan?


1 reacties:

Op 28 maart 2008 12:54 , Anonymous Maurits Berndsen zei...

Hi Erik,

Is dit het onderdeel PANIEK in het 6-stappenplan? haha.
Laten we de keuze nog wat complexer maken.
Suggestie van Addy. Als we nu het dak van het bijgebouw tpv carport weer uitvoeren in Eternit golfplaten met plaatselijk translucente golfplaten als lichtstrook wordt dit dak weer goedkoper (minder detail en dakmateriaal goedkoper) waarmee er weer "extra" budget vrijkomt voor een gedistingeerde langgevelboerderij met een fraaie blauw gesmoorde pan, welke uiteindelijk mooier toont met een vergrijzende rietdekking.
Succes met de keuze!

Maurits

 

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina