Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

dinsdag 26 februari 2008

Zwart Soppen

Door Maurits Berndsen, één van onze architecten, werd ik erop gewezen dat er in de begroting niet sprake is van 'opsoppen', maar van 'zwart soppen'. Om verder onnaspeurbare redenen zat na de bespreking de frase 'opsoppen' in m'n hoofd, en hoewel ik bij m'n oproep blijf om dit mooie woord in de Nederlandse taal te integreren, gaat het bij de werkzaamheden ten behoeve van de nieuwe Liskeshoeve dus om iets anders.

Waar gaat het nu over? Ik heb de begroting erop nageslagen, en onder het kopje 'VOORZETWANDEN' wordt een post opgevoerd van 'zwart soppen regels'.
Uit de specificatie blijkt dat hiervoor 250 ml (niet nader omschreven) vloeistof nodig is. Waarschijnlijk betreft het hier een impregneermiddel om de houten latten te beschermen, dat 'soppend met de kwast' aangebracht moet worden. Dus een doop-handeling in de zin van 'beschuitje soppen'.

De vergelijking met de termen 'zwart werken' en 'wit wassen' dringt zich natuurlijk op, vandaar ook de hilariteit. Want 'zwart soppen' zou natuurlijk ook kunnen betekenen dat de regels worden gesopt door een illegaal bijklussende uitkeringsgerechtigde. Echter, de hele zwartsop klus staat voor 318 euro op de begroting, dus dat schiet ook niet echt op. Nee, het lijkt er dus sterk op dat het impregneermiddel zwart van kleur is, in plaats dat we te maken hebben met 'zwarte boorden criminaliteit' in de Limburgse aannemerij. Gelukkig maar.

1 reacties:

Op 26 februari 2008 15:43 , Blogger Gerard zei...

Ja, Erik je vocabulaire wordt iedere dag groter.
Als je bouwwerk klaar is kun je er
misschien een boekwerk over schrijven.

 

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina