Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zaterdag 29 september 2007

De maquette is klaar!

Het is zover, de set ontwerptekeningen is door Addy omgezet in een maquette. Dat maakt de boel toch een stuk inzichtelijker. Hoewel de maquette behoorlijk overeenkomt met het beeld dat ik op basis van de tekeningen en de gesprekken had gevormd, krijg je toch een beter gevoel voor afmetingen en verhoudingen als je zo'n maquette voor je hebt. Het is ook een leuke exercitie om jezelf heel klein te maken, en dan een tocht door zo'n mini-huis te maken.


De nieuwe woonboerderij bestaat uit drie verschillende beuken. Een voorhuis met atelier en kantoorgedeelte, een tussenhuis met galerie en een achterhuis voor de woning. Deze onderverdeling wordt geaccentueerd door twee grote uitsparingen: aan weerszijden zijn grote 'happen' uit de constructie genomen, waarbij de terugwijkende gevel bestaat uit een glasconstructie die voor een deel onder een hoek van 45 graden naar buiten steekt.


De schuine glaswanden geven een wijds uitzicht, en verschaffen (in architecten-jargon) 'belevingsruimte'. Bovendien valt het zonlicht niet direct op de glaswand, zodat we 's zomers niet gelijk lopen te puffen van de warmte in huis. Een spannend aspect van de architectuur, dat het silouet van een langgevelboerderij ondersteunt en tegelijk een bijzonder eigentijdse invulling geeft aan het ontwerp. Een dergelijke combinatie zie ook bij het dak: voor een deel komt er een traditioneel rieten dak op de boerderij, maar de rode dakpannen lopen via een knikpan door tot op het maaiveld. Dus geen dakgoten!

Aan de achterkant, waar we straks een vrij uitzicht hebben over de akkers, wordt de totale gevel uitgevoerd in glas. Directe inval van zonlicht wordt hier grotendeels voorkomen door het dak een paar meter te laten oversteken.


Opvallend in het woongedeelte is dat de 1e etage lijkt te 'zweven' boven de living. Het plafond sluit niet aan op de glaswand, want de bovenverdiepingen wijken zo'n 3 meter naar binnen toe. Als je op de begane grond bij de glaswand staat, heb je dus vrij uitzicht tot aan de nok. En op de etage kan je dus de woonkamer inkijken, want er komt ook een loopbruggetje naar openslaande deuren (of ramen?) in de glaswand. Ook aan beide zijkanten wijkt de 1e etage terug, waardoor er ook van die kant indirect licht de kamer binnenkomt. Al in een vroeg stadium hebben we bij de architecten aangegeven dat we houden van ruimte, uitzicht en dus veel glas. Die wens is dus in vruchtbare aarde gevallen kan je wel stellen...

Vanaf de Liskesweg gaat de boerderij er ongeveer zo uitzien:


Dit patroon komt op diverse plaatsen terug in het ontwerp, eigenlijk in elke dwarswand zie je de brede toegangsdeur (met een knipoog naar de brede staldeuren van vroeger), gecombineerd met een horizontaal en verticaal raam. Dit 'design pattern' geeft het ontwerp een zekere basis en houvast. Of begin ik nu echt te praten als een architect?

2 reacties:

Op 22 november 2008 15:19 , Anonymous Anoniem zei...

kan je de schaal van de afbeelding (liskeshoeve)weeten ik zou ook graag een maqette ervan maaken

ps de maqette is GAAF

 
Op 23 november 2008 8:59 , Blogger Erik zei...

De maquette staat bij de architect, dus ik kan 'm niet opmeten. Zo uit m'n hoofd schat ik ongeveer schaal 1:100
Erik

 

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina