Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

woensdag 26 maart 2008

Bouwaansluiting

Uiteraard moeten we tijdens de bouw zorgen voor een tijdelijke voorziening van stroom en water op de bouwplaats, de z.g. bouwaansluiting. Maar eerst moeten de bestaande aansluitingen voor water, gas en electra worden verwijderd, want slopen met nog druk of prik op de leidingen is natuurlijk vragen om moeilijkheden. Bovendien: je mag niet eens beginnen met slopen als de boel niet formeel is afgekoppeld. Dus maar eens gekeken op de site van Essent of we daar iets kunnen vinden over een bouwaansluiting. Zoeken op 'bouwaansluiting" in de diverse rubrieken levert niks op.

Na een tijdje vruchteloos zoeken op de site van Essent, besluit ik tot een strategie die me al vaker heeft geholpen: ik laat Google een relevante afbeelding zoeken. En ja hoor: zoeken naar een plaatje van een bouwaansluiting voert me direct naar een brochure van Eneco over bouwaansluitingen. Hier staan alle stappen die je moet nemen, maar bij wie je daarvoor moet aanmelden in Limburg, is me nog niet duidelijk.

Na weer wat zoeken, kom ik terecht op een site waar je een aanvraag kan indienen voor werkzaamheden, die samenwerking vereisen tussen de verschillende energie-bedrijven in Nederland. In één klap kan je zaken regelen rond gas, electra, water, telefoon en kabel. Da's handig. Er is een formulier voor het verwijderen van bestaande aansluitingen, én een formulier voor een tijdelijke aansluiting, dus twee formulieren ingevuld en opgestuurd. Na een weekje krijgen we een brief thuis met een offerte en een opdrachtbevestiging voor de verwijdering van gas en stroom, maar nog niks over een bouwaansluiting.

Maar we worden gebeld door zowel Essent als WML voor een toelichting, en dan blijkt dat de verwijdering en de plaatsing van een bouwaansluiting in één keer moet, want waarschijnlijk wordt bij de bouwaansluiting gebruik gemaakt van de bestaande leidingen. Ook bleek dat de bestektekening niet was aangekomen, dus die nog maar een keer ouderwets gefaxed.

Hopelijk kunnen we deze week de zaak rond breien, want voordat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, zijn we zo maar weer een week of vier verder. En voor die tijd mogen we niet slopen. Dus mocht u nog afscheid willen nemen van de oude Liskeshoeve: de boerderij staat er nog minstens een maand.


3 reacties:

Op 21 april 2008 13:07 , Anonymous simone zei...

Ha Erik,

Met interesse je verhaal gelezen, heel herkenbaar!
Wij zijn bijna zover maar help: wie heeft uiteindelijk die bouwkast geplaatst? Dat Essent en (brabant)Water enzo allemaal langskomen om de boel aan te sluiten dat is me inmiddels wel duidelijk maar we hebben nog geen aannemer. wie laat je dan een bouwkast plaatsen voor een tijdelijke woonunit?

 
Op 21 april 2008 14:24 , Anonymous Erik Philippus zei...

Hallo Simone,

Voor zover ik weet, is de bouwaansluiting een onderdeel van de bouwplaatsinrichting, en valt als zodanig onder de verantwoordelijkheid van de aannemer. De zelfbouwer kan er ook één zelf kopen en neerzetten. Op marktplaats.nl wordt er momenteel één te koop aangeboden voor 225,-.
Maar dat is alleen voor de stroom, voor het water begrijp ik dat er een (afsluitbare?) put gemaakt moet worden - waarschijnlijk doet het waterleidingbedrijf dat zelf.
Groeten,
Erik

 
Op 6 augustus 2008 11:59 , Anonymous Anoniem zei...

Hallo Erik,

Prachtig en zeer ambitieus project. Ik kan beroepshalve wel meer info en tips geven over de bouwaansluitingen. De info die je van de Eneco site hebt gehaald geeft al veel informatie. Voor beide aansl. moet je aan kunnen geven hoeveel stroom de wilt gebruiken. Tip: kijk waar de definitieve aansl. gaat komen en lokaliseer daar de bouwkast of put. Hou dan gelijk rekening met de hoeveelheid stroom die je dan ook nodig zal hebben. Dit kan geld besparen! Bouwkasten en putten kan je ook huren. Voor de put of kast moet je namelijk zelf zorgen.(meestal zorgt de bouwaannemer hier voor) Het nutsbedrijf plaatst alleen de aansluiting en de meter. Hoewel sommige nutsbedrijven dat wel voor je kunnen regelen. Kijk wel bij welk bedrijf je de aansluiting dient aan te vragen.

m.vr.gr.
Erik Boom
erik.boom@orange.nl

 

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina