Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

donderdag 27 maart 2008

De betekenis van Schoor

Nog weer verder op zoek naar de achtergrond van de Liskeshoeve, stuitte ik op de betekenis van het woord 'Schoor'. De definitie van schoor blijkt te zijn 'aangewassen grond': aangeslibd land dus. Heeft ongetwijfeld te maken met het engelse 'shore'.

Elders in Nederland vinden we 'Het Schoor': een streekje in de gemeente Winsum in de provincie Groningen. Hoewel het niet op de topografische kaart is te vinden wordt het door de gemeente wel genoemd als een van de kernen van de gemeente. Het Schoor ligt langs het Reitdiep, boven Ezinge.

Weer terug naar ons mooie kerdorpje. Klaarblijkelijk is Schoor dus ontstaan op een via aanslijking aangewassen kwelder, en heeft het de betekenis van: "gebied aan water". Wellicht heeft het er vroeger uitgezien zoals dit schorre en slikkengebied in de buurt van de Schelde:


Ik vraag me trouwens wel af waarom er zoveel verschillende woorden zijn voor hetzelfde: er zijn maar liefst acht synoniemen voor schoor: nam, nes, gors, schor, gorzing, kardoes, kwelder, en alluvium. Goed om te weten voor de liefhebbers van kruiswoordpuzzels onder ons!

Er bestaat ook nog een andere versie, namelijk schoor in de betekenis van brug. In 16e eeuwse archieven wordt gesproken over een 'brug over afvoersloot van peelwater'. Over deze brug (schoor) werd vermeld dat hij tenminste 7 voet breed moest zijn en dat men verplicht was 's zomers en 's winters onderhoud te plegen opdat eenieder er over kan 'vaeren zonder klagten'.


1 reacties:

Op 8 december 2008 14:08 , Anonymous Anoniem zei...

Verskoon tog dat ek in Afrikaans skryf, maar seker eerder iets as niks!

Dankie vir hierdie skrywe oor die oorsprong van die woord "Schoor". In Suid-Afrika voel mens afgesny van die wortels van herkoms en sulke inligting is veral welkom.

U sal dit miskien interessant vind dat my persoonlike embleem/ikoon `n brug is - veral dan die brug tussen jonk en oud. Mentorskap is my passie.

Ek sou so graag `n besoek wou afle by die klein kapel van Schoor wat u beskryf. Miskien eendag...

Met vriendelike groete,

Jacques at move dot org dot za

 

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina