Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

vrijdag 28 maart 2008

Op de keper beschouwd

Het is gewoon leuk om als in een discussie met een expert op een voor jou onbekend terrein, als vanzelfsprekend met wat termen te strooien. Als het gesprek gaat over dakpannen, dan kan onderstaand plaatje nuttig zijn om je vocabulaire wat bij te spijkeren:

1: eindkapje
2: dubbelwelpan
3: normale pan
4: vorst
5: broekstuk
6: ventilatiepan
7: eindvorst
8: doorvoerpan
9: gevelplaat
10: hoekkepervorst
11: sluitplaat
12: hoekkeperbeginvorst
13: kilgoot
14: rechter gevelpan
15: linker gevelpan

En dat terwijl onze (al eerder besproken) knikpan hier nog niet eens genoemd wordt...

Ik werd wel even getriggerd door het woord 'keper': zou de uitdrukking 'op de keper beschouwd' hier iets mee te maken hebben? Maar nee - dit spreekwoord heeft betrekking op de keper uit de weverij, het patroon dat ontstaat door de manier waarop de ketting en de inslag door elkaar gevoerd worden. Inderdaad moet je daar wel even in detail naar kijken voordat je weet met wat voor keper je te maken hebt.

Wij houden het dus maar bij de keper als dakspant. Maar op de keper beschouwd heb je hoekkepers en kilkepers. En zo simpel is dat allemaal nog niet: zo stuitte ik op een 2-daagse cursus bestemd voor bouwvakkers die kilkepers moeten gaan maken. Hopelijk heeft onze aannemer dergelijke vakmensen in dienst, want met name het maken van de uitslag van de kepers en de gordingen schijnt behoorlijk nauw te komen...

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina