Liskeshoeve

LISKESHOEVE

Creatief & Inspirerend

Liskesweg 2A
6031 SE Nederweert
erik@liskeshoeve.nl
marianne@liskeshoeve.nl

Soundscape

Het achterste deel van de tuin rond de Likeshoeve is opgezet als een ongecultiveerd stukje natuur, met uitsluitend streek-eigen beplanting - wij noemen het 'de Peeltuin'. Door dit stukje prachtige natuur loopt een kronkelend bospaadje van ongeveer 120 m lengte. Gebruik makend van deze omgeving en het pad, hebben we de Soundscape bedacht: een combinatie van landscape en muziek. Het lopen hierin is een soort minfulness-oefening aan de hand van meditatieve muziek en natuurgeluiden. Hieronder wordt uitgelegd hoe het is opgezet en gerealiseerd.

Langs het pad staan op ongeveer 20 m van elkaar paaltjes met daarin een speaker. De muziek die uit deze speakers komt, is zodanig geprogrammeerd dat als je het pad op een heel rustig tempo loopt, je steeds de muziek uit twee speakers hoort: eentje achter je en eentje voor je. Loop je te snel, dan loop je letterlijk voor de muziek uit, loop je te langzaam, dan loop je achter de muziek aan. En dat kan je verrassend goed horen, zodat aan de hand van het volume van de muziek voor en achter je, je je loop-tempo goed kan afstemmen op de 'muziek-golf'. Als je het juiste tempo hebt gevonden, loop je als het ware continue in de muziek. Je loopt in de Soundscape.

Er staan langs het pad dus in totaal 5 speakers, die worden aangedreven door een Dolby 5+1 versterker met DVD speler. Dus iedere speaker heeft z'n eigen versterker-kanaal, waar met behulp van speciale software een muziek-track op kan worden gezet. Het zesde Dolby kanaal is voor de subwoofer, dus die wordt niet gebruikt. Met behulp van Vegas Pro en DVD Architect, software pakketten van Sony, kan de content en volume van ieder kanaal worden ingesteld, en daarna als Dolby 5+1 muziek branden op DVD, en kan het worden afgespeeld in de Soundscape:

Aan de hand van de exacte loopafstanden tussen de speakers, kan het tijdstip worden bepaald waarop elke speaker de muziek op maximaal vermogen moet afspelen, en hoe de fade-in en fade-out eruit moet zien. Op deze manier zxijn nu een aantal DVD's gemaakt, met verschillende tijdsduur. Onze favoriet is een track van 15 minuten gebaseerd op muziek van Brian Eno, in welk tijdvak je het pad heen en weer loopt met een snelheid van ongeveer 1 km/uur.

Het mooie van deze Soundscape is dat je heel langzaam op het bospad loopt (als het even kan met blote voeten!), en je mind heeft een expliciete opdracht en luistert continue naar de muziek, zodat de juiste instructies aan de benen gegeven kunnen worden. Maar ondertussen loop je wel zonder (veel) andere gedachten een tijdje in de prachtige natuur.... Dus vergelijkbaar met een meditatie waarin je je concentreert op b.v. je ademhaling.

Het bospad voert ook langs een speciale plek, gemarkeerd door een stenen poes en een houten paddestoel: de begraafplaats van onze 3 MainCoones Sox, Siri en Simba, en inmiddels liggen ook onze Bengalen Dalí en Gaudí daar begraven.Lang is nagedacht over de technische realisatie van het idee, en veel gezocht op internet hoe je zoiets zou kunnen oplossen. Uiteindelijk zijn we op het idee gekomen om het met een Dolby versterker te doen, gewoon met een eenvoudige home cinema set. Er moest wel in totaal een paar honderd meter dikke speaker-kabel onder het pad worden gelegd, dat was wel even een klus met al die wortels dwars op het pad.... Een gewoon, dun speaker-kabeltje gaat niet, want dan heb je na 100 m geen signaal meer over.

Op internet zijn we niet iets vergelijkbaars tegengekomen, dus wij denken dat de Soundscape in de tuin van de Liskeshoeve uniek in de wereld is!