Liskeshoeve

LISKESHOEVE

Creatief & Inspirerend

Liskesweg 2A
6031 SE Nederweert
erik@liskeshoeve.nl
marianne@liskeshoeve.nl

Mandala's

In 1988 is Marianne gestart met het borduren van mandala's, als een soort meditatieve handeling. Het idee hierachter is dat er vanuit het centrum wordt geborduurd zónder vooraf een ontwerp te maken. De kleuren worden van te voren uitgekozen, maar de figuur ontstaat al gaandeweg. Mocht er een "fout" worden gemaakt dan is het de bedoeling die te laten zitten, net als in een Perzisch tapijt, want "alleen Allah is volmaakt".

De eerste mandala's die Marianne borduurde zijn niet meer of minder dan kleurrijke vlakken in een zich herhalend patroon. Maar al snel veranderden de mandala's in een soort dagboek, waarbij gebeurtenissen uit het leven van Marianne maar ook maatschappelijke gebeurtenissen die een grote indruk op haar maakten werden verwerkt in de geborduurde patronen. Voorbeelden hiervan zijn de aanval op de Twin Towers, het neerschieten van de MH17 en de Corona pandemie.

Maar ook persoonlijke ervaringen zoals bepaalde reizen, de uitdagingen van het hebben van een eigen bedrijf, en belangrijke relaties in haar leven met mensen, dieren én de natuur worden met een geheel eigen symboliek uitgebeeld. Beginnend vanuit het centrum wordt elke mandala zo een nieuw avontuur, want wie weet wat het leven weer in petto in heeft?