Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

woensdag 19 november 2008

Vlinderen

Alle vloeren in de Liskeshoeve worden voorzien van gevlinderd beton. Vlinderen (ook wel genoemd 'monolitisch afwerken') is het bewerken van beton in de verhardingsfase. Als de betonvloer is opgesteven zodanig dat er net op gelopen kan worden, wordt de bovenste laag eerst opengeschuurd met een vlindermachine:

Daarna wordt de vloer ingestooid met slijtvast materiaal, in ons geval kwartskorrels die worden vermengd met cement zodat deze zeer goed aan de betonvloer hechten. De strooilaag wordt met de vlindermachine ingedraaid:


De vloer moet nu weer drogen tot de structuur fijner wordt als we deze met de machine schuren. Als de vloer een fijne structuur heeft verkregen worden de schuurbladen van de machine er afgehaald en wordt de vloer verder afgewerkt met de afwerk bladen. De vloer wordt zo vaak gevlinderd totdat de toplaag glad en gesloten is. De vloer heeft nu een zeer harde toplaag gekregen welke zeer slijtvast is.

Om de vloer de gewenste donkere kleur te geven, wordt het beton voorzien van een cementkleurstof. Tevens zullen door deze toevoeging eventuele beschadigingen van de vloer ook minder snel opvallen. Door het vlinderen zullen diverse kleurschakeringen te zien zijn en de afwerking van de kanten en randen zullen qua kleur en structuur verschillen - maar dat lijkt ons juist wel stoer. De vloer moet later nog wel worden nabehandeld met blanke coating om vervuiling tegen te gaan.

Het afwerken van een betonvloer moet gebeuren in de verhardingsfase van de beton, vanaf de eerste binding tot het keiharde eindresultaat. Dit betekent in de zomer zeer snel na storten beginnen met afwerken, maar we zitten nu al in november, dus dit zal wel nachtwerk worden.
Sorry buren....

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina