Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

vrijdag 30 mei 2008

Bomen rooien

We hebben de kapvergunning inmiddels binnen, en vandaag is gestart met het opschonen van het terrein in lijn met met de plannen van de tuinarchitect Noël van Mierlo. Sommige bomen staan te dicht bij elkaar om goed te kunnen gedijen, en ook de grote hoeveelheden berken vraagt om een uitdunning. Hierbij schieten mij de wijze woorden van de Libanese dichter Kahlil Gibran te binnen: "En staat tezamen maar niet te dicht bijeen, want de zuilen van de tempel staan ieder op zichzelf, en de eik en de cypres groeien niet in elkanders schaduw". Dus vandaag en morgen gaat er eens flink de bezem door het verwilderderde terrein!

Inmiddels zijn we tot overeenstemming gekomen met André Versteegen van Weerens bouwbedrijf uit Stamproy om in de rol van hoofdaannemer de bouw op zich te nemen. Over zo'n twee weken gaan de bouwwerkzaamheden van start, en we hebben alvast in het prachtige kapelletje van Schoor een noveen kaars opgestoken voor een gezegende nieuwbouw van de Liskeshoeve.

maandag 12 mei 2008

R.I.P. Liskeshoeve 1915-2008

De oude Liskeshoeve is de vorige week in de vorm van een groot aantal puincontainers afgevoerd. Toen eenmaal de graafmachine ten tonele verscheen, ging het snel. De vrachtwagen reed af en aan om de met puin gevulde containers af te voeren.


De (vrouwelijke!) sloper had gelijk toen ze tegen me zei: het voorwerk kost meer tijd dan het eigenlijke slopen. De bek van de graafmachine ontwijkend, haalt ze zaken tussen het puin vandaan die niet in de puincontainer thuishoren:


Met een breed armgebaar en dito lach, geeft Marianne aan waar straks de nieuwe Liskeshoeve zal komen te staan:


De volgende fase is nu echt ingegaan: niet alleen fysiek, maar ook psychologisch is er nu de ruimte geschapen voor een metamorfose van de Liskeshoeve. Marianne heeft in 'de kathedraal van Schoor' een noveen-kaars opgestoken voor een voorspoedige start van de nieuwbouw...

woensdag 7 mei 2008

Zoektocht naar de 'Liskes'

Gisteren toen ik stond te kijken naar de sloopwerkzaamheden, heb ik kennis gemaakt met onze toekomstige overbuurman van de boerderij 'Smeed Hoof'. Ik vroeg naar de herkomst van deze naam, en de boerderwij uit 1914 heeft zijn naam te danken aan de inmiddels verdwenen smederij die vroeger achter de boerderij lag. Toen kwam het gesprek op de herkomst van naam van onze boerderij, en hij wist me te vertellen dat Liskes de bijnaam was van de familie Creemers uit Schoor ("Liskes Harrie"). Dus hieraan heeft de Liskeshoeve z'n naam te danken.

Natuurlijk wel opmerkelijk dat een straatnaam is vernoemd naar een bijnaam van omwonenden. Je zou het eerder andersom verwachten. Eerst heette de Liskesweg gewoon 'Schoor', en toen werd het Liskeshoek. Maar hierdoor onstond verwarring met de Liesjeshoek in Leveroy, en werd de naam op initiatief van buurman Truyen uiteindelijk veranderd in Liskesweg.

Met deze informatie zijn we dus weer een flink stuk verder met de naspeuringen naar de herkomst van de naam van de Liskeshoeve. Maar vasthoudend als ik ben: Waar komt die bijnaam 'Liskes' nu vandaan? In deze streek komt de meisjesnaam 'Liske' wel vaker voor, dus ik heb zelf het vermoeden dat het daarmee te maken heeft.

dinsdag 6 mei 2008

Het dak is er bijna af

Vandaag is groot materieel ingezet om het dak te slopen. Met een grote grijper worden de houten spanten één voor één weggehaald en in de container gedumpt. Ik vind het altijd indrukwekkend om te zien hoe subtiel zo'n machinebestuurder met zo'n enorme grijper om kan gaan. Het doet me soms denken aan een enorm voorhistorisch roofdier dat zich tegoed doet aan een karkas. Vandaag zal het hele dak er wel af zijn, dus het schiet op.