Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zaterdag 12 januari 2008

De Liskes

Benieuwd waaraan de Liskeshoeve z'n naam heeft te danken, ben ik eens op zoek gegaan naar de betekenis van het woord 'Liskes'.
De Liskes blijkt een voormalige visvijver te zijn in het natuurgebied de Maaij in de Kempen. De visvijvers in dit gebied vlakbij de Belgische grens zijn zeer voedselrijk. Hierdoor is de Maaij een bijzonder broedgebied voor watervogels.
Sinds de aankoop door Natuurmonumenten van dit gebied behoort de visvangst echter tot het verleden. In 2000 is er de uitkijkpost 'de Liskes' geopend door de burgemeester van het nabijgelegen dorpje 'Bergeijk'.


In het nabijgelegen Valkenswaard blijkt er een boerderij te zijn met dezelfde naam, deze is nu in gebruik als ijssalon onder de naam 'IJshoeve De Liskes'.

Ook vond ik nog een verwijzing naar De Liskes in een verhaal over z.g. ´krachtplekken´. Ik citeer: "Zo'n plek hoeft niet perse een oude, heilige en/of ingewijde locatie te zijn. Het is vooral een plek alwaar je kunt mediteren, lekker tot je zelf kunt komen en alwaar je zelfs helder vooruit kunt kijken. Dan zeg je misschien; ja maar dat kan ik in bed ook! Dan wil ik toch benadrukken dat de godin overal is maar je kunt haar het makkelijkste ervaren in de natuur dus in de frisse of zwoele buitenlucht. Een krachtplek is die plek waar je magische ervaring sterker is dan normaal." Nou, toeval of niet, maar laat dit nu exact onze bedoeling zijn met de nieuwe Liskeshoeve!

De schilder Peter Krol heeft gewoond in dit gebied, en heeft onderstaand schilderij gemaakt, genaamd 'De Liskes":


Verder heb ik niet veel over 'De Liskes' kunnen vinden. En blijf ik toch zitten met de vraag of de Liskeshoeve zijn naam te danken heeft aan dat watertje in de Maaij - dat toch een kleine 40 km van Schoor is verwijderd. Of is de Liskehoeve vernoemd naar de Liskesweg? Maar ja, hoe komt de Liskesweg dan aan z'n naam.... Misschien dat er lezers zijn die hun licht op deze kwestie kunnen werpen?


vrijdag 4 januari 2008

Voorproefje

Allereerst onze lezers (en dat zijn er tot ons genoegen een stuk meer dan we in eerste instantie dachten) een bijzonder voorspoedig en gezond 2008 toegewenst! Dit wordt voor ons een spannend en druk jaar, met alle voorbereidingen en zaken die geregeld moeten worden rond de nieuwbouw van de Liskeshoeve. Hopelijk kunnen we jullie binnen afzienbare tijd laten zien hoe mooi het allemaal is geworden!

Hierbij alvast een voorproefje. Onze architecten hebben recent een ander project opgeleverd, met een aantal bouwkundige elementen die overeenkomen met aspecten van de nieuwe Liskeshoeve. Vooral de al eerder vermelde constructie met de dakpannen, die via een knikpan zich doorzetten in de zijwanden, is op deze foto goed te zien. Ook de 'hap' uit het midden van de constructie met intensief gebruik van glas doet enigszins denken aan het ontwerp van de Liskeshoeve. De grindkoffer om het regenwater op te vangen is ook goed zichtbaar op de foto. Door middel van deze constructie wordt het hemelwater op een natuurlijke wijze teruggegeven aan het land - hetgeen ook een vereiste 'tegenprestatie' is in het kader van de kwaliteitsregeling.

Over 'land' gesproken trouwens - bij het bekijken van de foto realiseer ik me maar al te goed dat als het huis er eenmaal staat, er nog een heeeeleboel werk verzet moet worden rond de Liskeshoeve.... Het zal later dit jaar een bouwput zijn, maar daarna wordt de nieuwe Liskeshoeve één van de mooiste plekjes van Schoor!