Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

vrijdag 14 december 2007

Warmtepomp

Om verschillende redenen zijn we van plan een geothermische warmtepomp te installeren, die op een milieuvriendelijke wijze zorgt voor de juiste temperatuur in de nieuwe Liskeshoeve. Hiermee zijn we niet alleen een stuk minder afhankelijk van het steeds duurder wordende aardgas, maar door gebruik te maken van een hernieuwbare energiebron leveren we ook een bijdrage aan een gezond leefmilieu. Bovendien kan een warmtepomp in de zomer het huis ook heerlijk koel houden - geen overbodige luxe gezien de grote glasoppervlakken.


Onze warmtepomp gaat straks warmte onttrekken aan het grondwater van ca. 10-14 °C, en geeft die warmte op een hogere temperatuur af aan het verwarmingssysteem. Voor het warmtetransport maakt de warmtepomp gebruik van een speciale vloeistof die reeds op lage temperatuur kan verdampen en condenseren. Deze vloeistof verdampt op lage temperatuur en lage druk in de verdamper en neemt hierbij warmte op vanuit het grondwater. De compressor drukt de gassen weer samen waardoor hun temperatuur en het kookpunt verhogen. De samengedrukte gassen op hogere temperatuur stromen door de condensor waarin ze afkoelen en daardoor weer vloeibaar worden. Hierbij staan ze warmte af aan het verwarmingssysteem. Met behulp van het expansieventiel krijgt de vloeistof weer z'n oorspronkelijke druk, zodat het vervolgens weer gebruikt kan worden om warmte te onttrekken aan de aarde.


De compressor is het enige onderdeel van de warmtepomp dat elektrische energie gebruikt, de warmte wordt door moeder aarde gratis geleverd. Hierdoor is het rendement van de warmtepomp zeer hoog: er wordt minstens 5 keer zoveel warmte-energie geproduceerd dan er nodig is aan stroom-energie!

In vergelijking met een normale CV installatie ligt de temperatuur bij een warmtepomp een stuk lager: ongeveer 40°C. Om de woning te verwarmen op die lage temperatuur, wordt extra aandacht geschonken aan de isolatie, en krijgen we overal betonnen vloeren met vloerverwarming, gecombineerd met convectorputten bij de glaswanden. Hierdoor krijgen we een gelijkmatige temperatuur en weinig luchtbeweging of tocht in huis. De warmtepomp kan ook zorgen voor sanitair warm water (maar dan is het rendement aanzienlijk lager). Het comfort wordt verder verhoogd door in de zomer de vloerverwarming rechtstreeks te verbinden met de bron, waardoor koeling mogelijk is zonder de warmtepomp in te schakelen, dus met een laag energiegebruik.


donderdag 13 december 2007

Sanering

Na een hoop gedoe, is de sanering van de met zinkassen vervuilde grond rond de boerderij nu ter hand genomen. Het heeft even geduurd, maar nu is met inzet van groot materieel de strijd met de sintels en zware metalen aangebonden!


Al spoedig na aanvang van de werkzaamheden bleek dat de verontreiniging ernstiger was en ook behoorlijk veel dieper zat dan aanvankelijk gedacht. Met name de vroegere blusvijver bleek vol te zitten met sintels. Op sommige plaatsen moest de grond tot wel zo'n twee meter worden afgegraven - het leek even of men was begonnen met de aanleg van een groot buitenbad...


Na een paar dagen graven en afvoeren van grond en puin, kon ten slotte schoon zand worden aangevoerd ter vervanging van de vervuilde grond. Zoals onderstaande foto duidelijk laat zien, is ook achter de boerderij, en zelfs onder het schuurtje veel grond vervangen.


Het zag er een paar dagen uit als een slagveld, maar gelukkig is de diepe kuil midden in de tuin nu met schone grond opgevuld.


We zijn blij dat deze hobbel weer is genomen, en wachten nu op toestemming van GS om formeel met het nieuwbouw project te starten. In de tussentijd zijn we samen met de architecten druk bezig met het uitwerken van bouwfase 2. Een spannende en enerverende tijd, waarin we een boog moeten zien te spannen tussen creativiteit en architecturele hoogstandjes enerzijds, en allerlei practische zaken en binnen de begroting blijven anderzijds. Maar daarover later nog veel meer....