Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zaterdag 31 oktober 2009

Vervanging buitenterras - deel 2

Vrijdagochtend in alle vroegte arriveerden de betonboeren met groot materieel om het terras te verwijderen. Ik had een boodschap achtergelaten dat er eerst een electrakabel in de vorstrand moest worden vrijgekapt, en daar werd inderdaad mee begonnen:


Daarna werden één voor één de grote blokken eruit getild. Spectaculair, en uiteraard ook een spannend schouwspel:Gelukkig is deze operatie zonder al te veel kleerscheuren voltooid. Volgende week wordt de bekisting gemaakt, en als de weergoden ons goed gezind zijn (en de betonzagers op afstand kunnen houden) hebben we binnenkort een mooi gevlinderd buitenterras!

Vervanging buitenterras - deel 1

Verleden week ging de kogel door de kerk: het betonnen buitenterras wordt vervangen. We zijn gekomen tot deze ingrijpende beslissing vanwege de lelijke dilatatievoegen rond de uitsparing voor de waterpartij. Zonder met ons te overleggen, heeft de betonboer op eigen initiatief (en volgens experts ook onnodg) een aantal sleuven in het beton gezaagd. Op zich was dat nog wel te accepteren geweest, ware het niet dat er lelijk en scheef is gezaagd:

Op diverse plaatsen is de gevlinderde bovenlaag beschadigd. Bovendien zitten die lelijke naden direct in het zicht, en tot in lengte van dagen zouden ze voor ons een bron van ergernis vormen.


Verschillende pogingen om de boel te repareren zijn op niet uitgelopen - het werd er eigenlijk alleen maar erger door. Doodzonde eigenlijk - want afgezien van de dilatatievoegen lag het terras er picobello bij... Uiteindelijk bleef er maar één oplossing over: de hele boel eruit, en opnieuw beton storten en vlinderen.

Het verwijderen van een stuk beton van 11 bij 6 meter is zowiezo geen sinecure. Eerst zal het terras in stukken van ca. 2 x 3 meter worden gezaagd, waarna het in delen eruit getild kan worden. Maar het manoeuvreren met blokken beton van zo'n 2000 kg vlakbij de prachtig afgewerkte aluminium vliesgevel met eikenhouten schuifpuien is uiteraard een bron van grote zorg. Vandaar dat vooraf de gevel zorgvuldig is afgeschermd met houten platen: