Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

vrijdag 26 juni 2009

Under Construction - part V

Addy heeft wederom een fraaie fotoserie gemaakt van de Liskeshoeve in statu nascendi :

De rietdekkers vorderen gestaag, en de puzzelstukjes beginnen nu echt allemaal in elkaar te vallen. Wordt het niet prachtig!

donderdag 25 juni 2009

Glasboy in action

Vandaag was een redelijk spectaculaire dag: de bevestiging van de grote ramen in de 45 graden overhellende vliesgevels. Iedere vliesgevel bestaat uit vier grote ramen van circa 4 x 2 meter, ieder met een gewicht van ongeveer 375 kg. Met behulp van de glasboy werd ieder raam voorzichtig opgetild en met hulp van de mannen van ASW Gevelbouw op z'n plek gemanouvreerd en gefixeerd:Vreemde naam eigenlijk: vliesgevel. Een vliesgevel is een niet-dragende gevel die vóór de draagconstructie langs wordt aangebracht. Vliesgevels worden ook wel gordijngevels of continue gevels genoemd. Er bestaan zuivere en onzuivere varianten (warm en koud), waarbij de niet-dragende gevel meer of minder los van de draagconstructie staat. Onze fraaie vliesgevels zijn zonder twijfel van de meest zuivere variant....

zondag 21 juni 2009

Sleuframen (slot)

De sleuframen zijn gereed, in lijn met de modificaties die we hebben voorgesteld in verband met de doorgezaagde pannen bij de raamkozijnen. De afgezaagde kant van die pannen is nu aan het zicht onttrokken door een lijst.


Ook de goten zijn vervangen door forsere exemplaren. Hoewel redelijk 'spartaans', ziet het geheel er nu strak en netjes uit.

'
In plaats van de afwatering aan de zijkant, is elke goot aan weerszijden voorzien van een spuwer in de vorm van een vissebek:


dinsdag 16 juni 2009

De rietdekker is begonnen!

Met een paar weken vertraging, heeft de rietdekker verleden week een start gemaakt met het aanbrengen van het rieten dak. Het ziet er nu al veelbelovend uit, met name de overstekende randen bij de terassen zullen straks van onderaf een mooi beeld geven van het rieten dak.

Afgelopen vrijdag kon er vanwege de regen niet gewerkt worden, maar de komende tijd lijkt het beter rietdekkersweer te worden.

De rietdekker vertelde me dat hij 25 jaar geleden het rieten dak op de boerderij op Liskesweg nr. 1 heeft aangebracht. Met wat onderhoud zou dat dak er weer als nieuw uitzien, zo verzekerde hij me.

Ik vroeg de rietdekker ook nog naar instructies voor onderhoud van ons dak, en hij vertelde me dat we de eerste 15 jaar er niks aan hoeven te doen. Bijzonder materiaal toch, dat riet...

En met dank aan Maurits voor zijn fraaie foto's van de rietdekkers: