Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

woensdag 20 mei 2009

Ontwerp voor de trappen

Een tijdlang hebben we zitten aanhikken tegen het ontwerp van de trappen. We kwamen er eigenlijk niet zo goed uit, totdat onze huisarchitecten de zaak voor ons visueel inzichtelijk hebben gemaakt. Gisteren kwamen ze met het volgende fraaie ontwerp voor de trappen op de proppen:

Het voorstel is om de trappen volledig in eiken uit te voeren, in lijn met de eiken puien. Uitgangspunt van de trappen is een stapeling van het standaard principe met bovenkwart. Deze worden echter opgedeeld in een boven- en onderregel en een tussenruimte om zo optimale transparantie in het aanzicht te genereren. Ook bijzonder zijn de doorlopende trapbomen die tevens fungerend als spil, waardoor een continuiteit onstaat in vorm en belijning.

De doorvalbeveiliging bestaat uit rechthoekige schermen opgebouwd uit frames van thermisch verzinkt hoekstaal gevuld met electrolytisch verzinkt strekmetaal, opgesloten in sluitstrips. Het leuningwerk bestaat uit een simpele, thermisch verzinkte buisleuning te monteren tegen de schermen en wanden.

Wij zijn gecharmeerd van het ontwerp, en hopelijk kan het gerealiseerd worden - want ook dit ontwerp valt uiteraard weer buiten het standaard boekje van de trappenmaker ....


Under Construction - part IV

Addy had gisteren gelukkig z'n camera bij zich, zodat hij weer een fraaie mini foto-serie heeft kunnen maken van de Liskeshoeve in aanbouw.

zondag 10 mei 2009

Afwerking sleufvensters

We zaten nog met die afgezaagde dakpannen rond de sleufvensters in de maag. Mijn voorstel om een brede zinken lijst rond de sleuframen te maken die in ieder geval de zaagkanten van pannen visueel wegneemt, is door de architect overgenomen en uitgewerkt in onderstaande schets:

Tegelijk worden nieuwe, diepere goten gemaakt die de ventilatieroosters aan het zicht ontneemt. Aan weerszijden worden ook nieuwe afvoeren voor het gootwater gemaakt, om te voorkomen dat er vieze strepen op de pannen naast de vensters komen. Om enigszins in boerderijstijl te blijven, is gekozen voor de vorm van ouderwetse spuwers.

Wat is nu weer een spuwer?
Een spuwer is de uitmonding van een goot of waterbekken, die dient om water buiten de gevel weg laat stromen in plaats van langs de gevel. Andere benamingen zijn gargouille of spuier.
In de middeleeuwen gaf men de ver uitstekende spuwers graag de vorm van een dierlijk of diabolisch monster, of soms een fraai gevormde zeemeermin.
Wij houden het gewoon op een simpele vissebek.

De dakdekker heeft op basis van dit voorstel een proefstuk gemaakt voor de omlijsting van de sleuframen:

Op bovenstaande foto zijn ook nog de (afgekeurde) afvoergootjes te zien, die nu dus worden vervangen door de spuwers. Al met al lijken we nu toch op een bevredigend compromis uit te komen wat betreft die lelijke afgezaagde pannen. Alweer een bouwkundige hobbel genomen!

Overstek

De voorkant van de Liskeshoeve is nu geheel met accoya latten bedekt, met de stuiken netjes verdeeld over het oppervlak. Het was nog even een puzzel om goed uit te komen in de breedte, maar het is gelukt. Goed gedaan, Pé en Mathé!

Tegelijk is ook de houten constructie voor de overstek van het rieten dak gemaakt. Als ik het zo bekijk, krijgt de Liskeshoeve straks een stoer petje!

Zo, laat nu de rietdekker maar komen!

zaterdag 9 mei 2009

Goudwindes tegen de muggen

De Liskesven ligt er inmiddels prachtig bij, en ook de oeverplantjes doen het prima - alleen stikt het van de muggen: vooral bij mooi, windstil weer zwermen er duizenden muggen, schaatsenrijders, schrijvertjes en weet ik veel wat nog meer op en boven het stilstaande water. Klaarblijkelijk is de Liskesven voor insecten een gewilde plek voor het leggen van eitjes. Hoog tijd om hierin wat meer natuurlijk evenwicht te brengen, en daarom hebben we vandaag bij wijze van proef een 'schooltje' van tien goudwindes te water gelaten.

Deze goudwinde is een behendige zwemmer die steeds aan de oppervlakte vertoeft, waar hij op (larven van) muggen en andere insecten jaagt. Dus hopelijk verlost de goudwinde ons van de muggenplaag.

Door hun snelheid ontsnappen ze gelukkig vaak aan katten en reigers. Goudwindes zijn echte springers. Ze maken er geen probleem van om 30cm uit het water te springen om een rondvliegend insect te pakken. Als ik de verhalen mag geloven, kunnen we straks bij de avondschemering een echte springshow tegemoet zien...

Vlinderen

Inmiddels is ook de betonvloer op de begane grond gestort en gevlinderd. Vooraf had ik me nogal druk gemaakt over mogelijke beschadiging van de gevels en schuifdeuren door de vlinder-machines en het rondvliegende zwarte kleurstof. De dag voordat de beton-brigade zou komen, leek alles netjes afgeplakt en beschermd - maar toen ik 's ochtends kwam kijken naar het betonstorten, hadden de mannen tot mijn schrik op verschillende plaatsen de afdekfolie weggehaald. Het zat ze in de weg, was het laconieke antwoord... Ik maakte me behoorlijk zorgen over met name de kwetsbare aluminium gevels, en heb direct de aannemer gebeld. Daarna met de timmerlui ter plaatse heb ik de puien van de grote glasgevel afgeplakt met folie-tape. Klaarblijkelijk was inmiddels ook de baas van de betonstorters aangesproken, want mij werd toegezegd dat de gevels afdoende beschermd zouden worden. Met een bezaard gemoed heb ik die dag alle werkzaamheden gevolgd...

Hieronder een foto-impressie van de metamorfose die de woonkamer in een paar dagen heeft ondergaan, bovenop het leidingwerk werd eerst een laag piepschuim gelegd, waarna de vloerverwarming, vloerconvectoren en de betonbewapening werden aangebracht. Daarna kon het beton worden gestort, en na een paar uur kon worden begonnen met vlinderen:









Uiteindelijk is alles toch goed verlopen, ondanks hun nogal 'ruige' voorkomen, bleken de vlinderaars toch netjes en nauwgezet te kunnen werken - dus het lijkt er toch sterk op dat we straks een picobello vloer op de begane grond hebben!