Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zondag 29 maart 2009

Vloerverwarming perikelen

Al eerder was in de badkamer bij het slijpen in de vloer, de vloerverwarmingsleiding geraakt. Uiteraard is het niet leuk om te beginnen in een nieuw huis met een gerepareerde vloerverwarming, maar ja, waar gehakt wordt vallen spaanders zullen we maar zeggen.
Nog minder leuk was het om deze week te vernemen dat het weer raak is geweest: bij het boren in de zijkant van de vloer is op (minstens) twee plaatsen een leiding beschadigd. Er zat niks anders op dan het beton rond de doorboorde leidingen weg te hakken, en een nieuw stukje leiding te monteren met koppelstukken, zoals hier ter plaatse van de bevestiging van het 'bruggetje' naar de glazen pui:

Rest natuurlijk de vraag of het hierbij blijft. Want hoe weet je eigenlijk dat je bij het boren een leiding raakt? Of niet? In ieder geval heb ik geëist dat er een flinke overdruk op het systeem wordt gezet alvorens de zijkanten worden weggetimmerd. Want stel dat een leiding is geraakt, maar nog net dicht is - wanneer we straks de open haard flink gaan opstoken, waardoor de vloer gaat uitzetten en weer krimpen, dan zou de leiding het alsnog kunnen begeven....
Of zie ik nu teveel beren op de weg.... ?

vrijdag 27 maart 2009

De glasboy

Hoe pak je een stuk glas van zo'n een paar honderd kg op, en zet je het zonder brokken in een kozijn op zo'n 5 m hoogte? Dit kunstje flik je met hulp van de z.g. glasboy:

Een grijper met een aantal grote zuignappen wordt op de glasplaat gezet, en nadat de boel vacuüm is gezogen, kan de kraan vervolgens de glasplaat overal naartoe manouvreren middels een kastje met een joystick. De bij de Liskeshoeve gebruikte glasboy kan glasplaten met een gewicht tot 500 kg 'opzuigen'.

Na een paar uur omzichtig manouvreren zaten de ramen erin. En dit zijn niet eens de grootste ramen. De grote schuine glaswanden worden pas geplaatst als de muren ter plaatse zijn afgewerkt - wel zo slim, want een stucadoor kan niet meer met z'n stellage bij de muren komen als zo'n glazen pui hem de weg verspert....

donderdag 12 maart 2009

Under Construction - Part II

Addy heeft weer een serie fraaie foto's gemaakt, gisteren na de bouwvergadering. Hierbij dus Liskeshoeve under construction deel 2.


Het grootste wapenfeit van de afgelopen periode betreft de glasgevels. Zowel de glasgevel op de kopse kant, als de twee overhangende glasgevels zijn indrukwekkende constructies geworden. Het zal nog een spektakel worden om onder een hoek van 45 graden die enorme glasplaten te bevestigen. Hopelijk is uw verslaggever dan ook van de partij om een paar foto's te kunnen schieten.

Verder is er een binnenmuur afgebroken en zo'n 4 cm verderop weer opgebouwd. Naar nu pas bleek, liep de bekisting voor de betonvloer niet netjes mee met de muur op de begane grond.

De bekisting van de verdiepings vloer is 'gespat' zoals dat dan heet in vaktermen. Vervolgens heeft de metselaar op de verdieping zijn wand uitgelijnd op de vloerrand, en dan loopt de zaak natuurlijk uit het lood! De buitenmuur van onze slaapkamer moest dus worden versleept om weer tot een correcte uitlijning te komen. Tja - het blijft toch allemaal mensenwerk...