Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zaterdag 9 mei 2009

Goudwindes tegen de muggen

De Liskesven ligt er inmiddels prachtig bij, en ook de oeverplantjes doen het prima - alleen stikt het van de muggen: vooral bij mooi, windstil weer zwermen er duizenden muggen, schaatsenrijders, schrijvertjes en weet ik veel wat nog meer op en boven het stilstaande water. Klaarblijkelijk is de Liskesven voor insecten een gewilde plek voor het leggen van eitjes. Hoog tijd om hierin wat meer natuurlijk evenwicht te brengen, en daarom hebben we vandaag bij wijze van proef een 'schooltje' van tien goudwindes te water gelaten.

Deze goudwinde is een behendige zwemmer die steeds aan de oppervlakte vertoeft, waar hij op (larven van) muggen en andere insecten jaagt. Dus hopelijk verlost de goudwinde ons van de muggenplaag.

Door hun snelheid ontsnappen ze gelukkig vaak aan katten en reigers. Goudwindes zijn echte springers. Ze maken er geen probleem van om 30cm uit het water te springen om een rondvliegend insect te pakken. Als ik de verhalen mag geloven, kunnen we straks bij de avondschemering een echte springshow tegemoet zien...

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina