Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zondag 10 mei 2009

Afwerking sleufvensters

We zaten nog met die afgezaagde dakpannen rond de sleufvensters in de maag. Mijn voorstel om een brede zinken lijst rond de sleuframen te maken die in ieder geval de zaagkanten van pannen visueel wegneemt, is door de architect overgenomen en uitgewerkt in onderstaande schets:

Tegelijk worden nieuwe, diepere goten gemaakt die de ventilatieroosters aan het zicht ontneemt. Aan weerszijden worden ook nieuwe afvoeren voor het gootwater gemaakt, om te voorkomen dat er vieze strepen op de pannen naast de vensters komen. Om enigszins in boerderijstijl te blijven, is gekozen voor de vorm van ouderwetse spuwers.

Wat is nu weer een spuwer?
Een spuwer is de uitmonding van een goot of waterbekken, die dient om water buiten de gevel weg laat stromen in plaats van langs de gevel. Andere benamingen zijn gargouille of spuier.
In de middeleeuwen gaf men de ver uitstekende spuwers graag de vorm van een dierlijk of diabolisch monster, of soms een fraai gevormde zeemeermin.
Wij houden het gewoon op een simpele vissebek.

De dakdekker heeft op basis van dit voorstel een proefstuk gemaakt voor de omlijsting van de sleuframen:

Op bovenstaande foto zijn ook nog de (afgekeurde) afvoergootjes te zien, die nu dus worden vervangen door de spuwers. Al met al lijken we nu toch op een bevredigend compromis uit te komen wat betreft die lelijke afgezaagde pannen. Alweer een bouwkundige hobbel genomen!

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina