Liskeshoeve

van bouwval tot droomhuis

zondag 12 april 2009

Puzzelen met Pannen

We hebben een probleem met de uitlijning van de dakpannen op de horizontale vlakken, met name aan weerzijden van de sleuframen. De dakdekker heeft gekozen om de pannen door te slijpen om goed uit te komen, terwijl je zou mogen verwachten dat de pannen zich naadloos voegen aan de gekozen afmetingen van de muren en de positionering en dimensionering van de sleuframen. De realiteit blijkt toch weerbarstiger, zoals uit onderstaande foto blijkt:

Bij nader inzien blijkt dat de architect had bedacht dat zowel bij de verholen goten aan de kopse kanten, als bij de goten aan weerzijden van de ramen, de pannen een paar centimeter moesten terugwijken. De pannenleggers hebben echter na veel wikken en wegen besloten de pannen strak aan te laten sluiten, opdat de verholen goten niet meer in het zicht zouden liggen. Ze hebben daardoor over de breedte een pan extra gebruikt, en bij de ramen de laatste pan op maat afgezaagd.

Die doorgeslepen pannen naast het raam vind ik zelf echter bijzonder storend. Op een schuin dak zou het nog kunnen, maar op de verticale vlakken valt het direct op. Bovendien zou ik toch denken dat dit een kwestie is van goed uitrekenen, en derhalve lijkt het doorzagen van pannen een complicatie die de beeldkwaliteit onnodig verminderd. Maar ja, alle pannen zitten individueel geschroefd al op de latten, dus ze er weer afhalen is ook zo wat. Bovendien is het (in ider geval voor mij) nog niet precies duidelijk waar het probleem precies zit.

Ik heb het idee geopperd om de raamkozijnen te voorzien van een lijst, die de zaagsnede van de gehalveerde pannen aan het zicht onttrekt. Dan valt het zowiezo minder op, en wordt het geheel voor ons weer acceptabel. De architect gaat dit voorstel zo snel mogelijk uitwerken, en voorleggen aan de uitvoerder. Wordt dus nog vervolgd...

0 reacties:

Een reactie plaatsen

Links naar dit bericht:

Een koppeling maken

<< Startpagina